Praca w gastronomii

Czy i jak można zrobić karierę w Gastronomii i Hotelarstwie? Przeczytaj co mówią najlepsi Szefowie Kuchni! Znasz osoby które planują swoją karierę w gastronomii? Udostępnij koniecznie!

Odwiedzając targi naszej ulubionej branży – HoReCa, podglądaliśmy czym żyją nasi Klienci i pracownicy z tego sektora. Zaproszone gwiazdy przyciągnęły tłumy młodych adeptów sztuki kulinarnej ze szkół gastronomicznych, również dla nich zorganizowano konkursy i pokazy live cooking. O swojej ścieżce kariery opowiadali najlepsi szefowie kuchni, barwnie przekazywali swoje doświadczenia. Co mówili? Przede wszystkim praca Szefa Kuchni, Kucharza może być WIELKĄ PRZYGODĄ! Można pracować na całym świecie, zwiedzać egzotyczne kraje i poznawać obce kultury. Osoby w tym zawodzie znajdą pracę praktycznie wszędzie! I zdolności językowe nie są tu kluczowe (choć mile widziane), bo liczy się przede wszystkim to co możesz zrobić lub czego jesteś w stanie się nauczyć! Można też zostać gwiazdą telewizji, choć na ten efekt trzeba niezwykle ciężko pracować 😉
A oto najważniejsze, naszym zdaniem, wskazówki dla młodych osób.

Klucz do sukcesu w branży HoReCa?
1. PRACOWITOŚĆ! – bez tej cechy nie ma mowy o sukcesie i karierze w gastronomii. Praca w kuchni to ciężka, fizyczna praca. Potrzebna jest gotowość do wyrzeczeń – żeby zrobić karierę z wielu rzeczy trzeba zrezygnować, postawić na jedną kartę!
2. PASJA – jeśli nie kochasz tego co robisz nie będziesz się rozwijać. A praca bez pasji to męczarnia. Jeśli masz pasję, nie będziesz czuł że pracujesz, będziesz czuć tylko satysfakcję 😉
3. NAUKA – najpierw trzeba skończyć szkołę i zdobyć solidne podstawy, potem dopiero zdobywać praktykę. Starać się zdobyć doświadczenie od najlepszych, ale nie koniecznie w najlepszych restauracjach! Wiedza to ludzie a nie miejsce!
4. PRACA ZESPOŁOWA – sukces restauracji to nie praca pojedynczych osób ale praca całego zespołu – zgranej grupy która ma do siebie zaufanie. Musisz umieć się podporządkować i być członkiem zespołu a nie Gwiazdą…
5. OSOBOWOŚĆ – jeśli chcesz być szefem musisz mieć osobowość która pociągnie za Tobą innych! Bez innych ludzi niewiele można osiągnąć, a jeśli nie dasz ludziom „siebie”, nie pójdą za Tobą!

Gdzie szukać pracy?

  • najpierw trzeba skończyć szkołę! bo bez tego ani rusz… (o dziwo tylko nieliczni absolwenci szkół gastronomicznych pozostają w branży),
  • zdobyć doświadczenie w Polsce, wdrożyć w życie i wypróbować zdobytą w szkole teorię,
  • spróbować sił poza granicami Polski, doświadczenie poza granicami poszerza horyzonty, pozwala nauczyć się innych sposobów gotowania

Co dalej, czy warto pracować w Polsce jako kucharz?
Na ten temat wypowiedział się Mirosław Rynduch, Szef Kuchni Warmia Park w Pluskach. Jego zdaniem dla Gastronomii w Polsce, a zwłaszcza w naszym regionie (woj. warm-maz) nastały naprawdę złote czasy! Rozwój hoteli 4* i 5* gwiazdkowych powoduje powstawanie licznych miejsc pracy, te wakaty trudno zapełnić. Młodzi ludzie którzy kończą naukę w szkołach gastronomicznych tylko w mniejszości decydują się zostać w zawodzie. Tylko nieliczni chcą naprawdę pracować! Dla osób zainteresowanych branżą, pracowitych, które kochają to co robią jest szerokie pole do popisu i wielkie możliwości. Czekają na nich dobre pieniądze (wynagrodzenia w gastronomii są coraz lepsze!) i dobre miejsca pracy, które będą jeszcze powstawać, szczególnie w naszym regionie!

Praca w gastronomii – naprawdę warto!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *